Yeni Dünya’da, yani pandemide digital nomad olmak pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Pandemi sebebiyle iş dünyasında köklü değişiklikler yaşanırken pek çok yeni sistem ortaya çıktı ve önceleri çok da mümkün gözükmeyen iş akışları artık standart haline geldi. Hala herkesin cesaret edemeyeceği bir şey olsa da digital nomad’ler artık günümüzün bir gerçeği. Digital nomad nedir içeriğimizde de bahsettiğimiz gibi günümüzde pek çok kişi seyahat ederken ticari faaliyetlerini sürdürüyor ve bunu yalnızca bir çalışma biçimi değil; yaşam biçimi haline getirmiş durumdalar. Peki pandemide digital nomad olmak, tam olarak ne gibi fırsatlar getiriyor? Aşağıdaki başlıkları inceleyerek pandeminin dijital iş dünyasına etkileri ve digital nomad’lerin günümüz iş dünyasındaki konumunu görüntüleyebilirsiniz.
Öncelikle Digital Nomad Nedir?
Digital nomad kelime anlamıyla tam olarak “dijital göçebe” anlamına geliyor. Yani işini lokasyon bağımsız olarak internet üzerinden icra edebildiği için seyahat ederek çalışan kişiler digital nomad olarak adlandırılıyor. Günümüzde her ne kadar digital nomad’lerin önemli bir bölümünü genç kişiler oluştursa da sanılanın aksine bu popülasyonun tamamı gençlerden oluşmuyor. Bugün digital nomad olarak hayatını sürdüren pek çok aile ve ileri yaşlı insan da mevcut.
Bir dijital göçebe çalışmak için sabit bir ofise ihtiyaç duymaz. İnternet bağlantısı ve laptop fişini takabileceği bir priz bulunan her yer dijital göçebelerin potansiyel ofisi haline gelebilir. Günün belirli saatinde çalışan dijital göçebeler, işten arta kalan zamanda ise turistik faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Üstelik bu göçebeler çok sık yer değiştiriyorlar. Yani aynı anda hem çalışıyor hem de tatil yapıyorlar.
“Hem çalışıp hem tatil yapılır mı ya hu?” diyenlerdenseniz, Workation nedir içeriğimizi okumanızı öneririz. Günümüzde insanlar verimliliklerini ve ruh sağlıklarını korumak için sıklıkla bu yöntemlere başvuruyor. Her ne kadar iş dünyasının halen önemli bir bölümü 9-5 çalışma düzenine sahip olsa da yavaş yavaş dünyanın dört bir yanından dijital çalışanlar bu düzeni terk ediyor.
Pandeminin Dijital Göçebelere Etkisi
Pandemiden önce de var olan dijital göçebelik terimi, pandemi sonrasında iş yaklaşımlarının ve iş sistemlerinin değişmesiyle birlikte daha da yaygınlaştı. Öyle ki, bugün dünyada çeşitli milletlerden oluşan yaklaşık 36 milyonluk bir dijital göçebe topluluğu mevcut. Bu topluluk ani bir kararla bir ülke kurmaya karar verdiğinde, dünya nüfus sıralamasına göre Kanada’dan hemen sonra 41. sırada yer alırdı.
Pandemi tüm dünyayı olumsuz yönde etkilerken, dijital göçebeler için çeşitli fırsatlar ortaya çıkardı. İş dünyası bildiğiniz üzere her gün gelişiyor ve değişiyor. 5 yıl kadar önce sıcak bakılmayan fikirler, bugün en geleneksel kişiler tarafından dahi kolaylıkla benimsenebiliyor. Pandeminin getirdiği bu değişikliklerden en çok faydalanan gruplardan biri ise dijital göçebeler oldu. Dijital göçebeler eskiden çoğunlukla kendi işlerini icra eder ya da freelance hizmet sunarlardı. Ancak günümüzde tam zamanlı bir işte mesai kavramıyla çalışan dijital göçebelerin sayısı bir hayli arttı.
Dijital göçebelik kavramı yalnızca iş dünyasında değil; ülkeler özelinde de benimsendi. Günümüzde pek çok ülke dijital göçebelere vize kolaylığı sağlıyor ve onları ülkelerine davet ediyor. Dijital göçebelere özel kafeler, konaklama alanları ve hatta pub’lar dahi mevcut! Avrupa’da toplantı kabini kiralama girişimleri boy gösterirken, dijital göçebeler hiçbir zaman olmadığı kadar mutlu.
Dijital Göçebeler Tarafından Tercih Edilen Ülkeler
Portekiz
Portekiz, dijital göçebeler için cennet klasmanında bir ülke. Portekiz zaten halihazırda Golden Visa gibi programlarıyla öne çıkan, göçmen dostu bir ülke. Ayrıca son zamanlarda kripto para özelinde oluşturduğu vergi kolaylığı sağlayan programlarla daha fazla ziyaretçi çekmeye başladı. Bu ülke elbette dijital göçebeleri de göz önünde bulunduruyor ve şartları karşılayan göçebelere kolaylıkla vize sağlıyor.
Tayland
Uzak Doğu ülkeleri günümüzde pek çok kişi tarafından halen mistik ülkeler gibi görülseler de söz konu teknoloji ve teknolojiyi hayata entegre etmek olduğunda Batılı ülkeler Doğulu ülkelere kıyasla bir hayli geride kalıyor. Dijital göçebe vizesine sahip olan Tayland, göçebelerin sıklıkla tercih ettiği lokasyonlardan birisi.
Sizler de uzaktan çalışırken işinizi idame ettirmek ve müşterilerinize hizmet sunmak istiyorsanız, şimdi Sanal ofis çözümlerimizi inceleyebilirsiniz. Sanal ofisler sayesinde lokasyondan bağımsız çalışırken ticari faaliyetlerini devam ettirebilir, müşterilerinizi faturalandırmaya devam edebilirsiniz. Eğer işinizi yalnız başınıza değil de bir ekiple yürütüyorsanız, ancak ekibiniz halen Türkiye’den çalışmaya devam ediyorsa şirket kültürünüzü geliştirmek ve ekip arası iletişimi güçlendirmek için standart ofislere kıyasla bir hayli avantajlı olan hazır ofis kiralama fırsatlarını da değerlendirebilirsiniz.
Comments are closed.