Pandemiyle birlikte iş hayatı oldukça değişmeye ve gelişmeye başladı. Daha önceleri uçuk gelen, yöneticilerden çalışanlara kadar pek çok kişinin aklına dahi gelmeyecek yaklaşımlar artık bazı şirketler arasında standart haline geldi. Zoom toplantıları, sosyal mesafe ve en meşhuru uzaktan çalışma. Pandemi sonrasında değişen iş dünyasının en büyük dinamiği uzaktan çalışma haline geldi. Bu noktada, uzaktan çalışma formatı dahi değişmeye ve dallanmaya başladı! Workation terimi de bu dallanmanın sonucunda oluşan, oldukça ilgi çekici ve verimliliği artıran bir yöntem. Şimdi aşağıdaki başlıkları inceleyerek Workation nedir öğrenebilir, sizler de Workation yaklaşımını benimseyebilirsiniz!
Workation Nedir?
Workation, “Work” ve “Vacation” kelimelerinin birleşiminden türeyen bir kelimedir. Çalışmak ve tatil, her ne kadar birbirlerine oldukça uzak terimler olsalar da uzaktan çalışma sayesinde artık bu iki terim bir araya gelip yep yeni bir kavram oluşturabiliyor.
Workation yapmak için elbette ilk şart, uzaktan çalışma sistemine dahil olmak. Günümüzde özellikle dijital sektörde çalışan pazarlamacılar, uzmanlar, yazılımcılar ve hatta IK departmanı çalışanları dahi uzaktan çalışma sistemine entegre oldular.
Workation Nasıl Yapılır?
Uzaktan çalışıyor ve iş takviminizi kendiniz Schedule edebiliyorsanız, Workation yapmak için önünüzde hiçbir engel yok. Günün belirli saatlerinde çalışarak sorumluluklarınızı yerine getirebilir, günün kalanında tatil yapabilirsiniz. Workation hem tatil hem çalışma dengesinin sağlandığı muhteşem bir mantığın eseri. Ayrıca çalışanlara da büyük bir avantaj sağlıyor, bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Motivasyon artışı,
- Verimlilik artışı,
- Yaratıcılık artışı,
- Dinlenme,
- Üretkenlik ve
- İşten duyulan memnuniyetin artması.
Workation konusunda pek çok kişinin kafasını karıştıran bazı temel sorular mevcut. Tatil yaparken çalışılır mı ya da tatil alanında iş yetişir mi gibi sorular oldukça doğal ve hiç şaşırtıcı değil. Ancak Workation kavramını yıllık izin tatili ile karıştırmamak gerekiyor. Burada Workation’a çıkacak kişinin çok dirayetli bir mindset’e sahip olması gerekiyor. Buna ek olarak kusursuz bir planlama da yapmalısınız elbette. Mesela, tatil yapacağınız alanları internet bağlantısı açısından incelemeli ve internete erişimde asla sorun yaşamayacağınızdan emin olmalısınız. Bunlara ek olarak:
- Çalışma sırasında iş konforunuzu bozmayacak alanlar belirlemek (Tatil noktasında bir kafe gibi)
- İş akışınızı kusursuz bir şekilde planlamalı ve sorumluluklarınız bitmeden programınızı yarıda bırakmamalısınız
- İş akışınızın gerektirdiği olanaklara erişim sahibi olmalısınız
Tüm bunları sağladığınız taktirde Workation zor bir işleyişten ziyade oldukça keyifli bir çalışma stiline dönüşüyor.
Workation Verimsiz Mi?
Workation, özellikle geleneksel çalışma stiline alışkın olan kişiler tarafından sıkça eleştiriliyor. Bunun sebebi, Workation kelimesinin aslında bir oksimoron olması. Oksimoron, birbiriyle tamamıyla çelişen zıt anlamlı kelimelerin bir arada kullanılmasına deniyor. Yani kısaca, “tatil ile iş bir arada olur mu ya hu!” gibi bir tepki bu.
Ancak günümüzde yalnızca Workation değil, digital nomad gibi terimler dahi hayatımızda yerini koruyor. Bırakın ülkemizin küçük bir tatil beldesinde hem çalışmayı hem tatil yapmayı, insanlar uzak doğu ülkelerini gezerken dahi iş sorumluluklarını yerine getirebiliyorlar! Yani kıssadan hisse, verimsiz olan Workation değil; insanların çalışma alışkanlıkları. Gerçekten dirayetli olabilen, planlama yapabilen ve yaptığı planlamaya uyabilen herkes Workation yapabilir ve bundan maksimum verimi elde edebilir.
Workation’dan bahsederken ülkemiz sınırlarında olmanız gerektiğini söylemedik. Her ne kadar bir digital nomad olmasanız da şayet uzaktan çalışıyorsanız ve haftanın belirli günlerinde ofisinizde olmak zorunda değilseniz, yurtdışında da Workation yapabilirsiniz. Üstelik pandeminin getirilerinden biri olan “uzaktan çalışma vizesi” ile Workation planınıza renk katabilirsiniz. Aşağıdaki ülkeler gelirinizi ve işinizi kanıtladığınız taktirde uzaktan çalışma, yani aslında nomad vizesi verebiliyor:
- Antigua ve Barbuda
- Barbados
- Kosta Rika
- Dubai
- Estonya
- Almanya
- Gürcistan
- İspanya
- Portekiz
- Meksika
- Norveç
Son olarak, Workation terimi aslında bir şirkette uzaktan çalışma modeliyle tam zamanlı olarak çalışan kişiler için ortaya atılmış bir terim. Ancak digital nomad’ler düşünüldüğünde aslında çalışarak gezen herkesin Workation yaptığını söylemek mümkün. Sizler de gezerken aynı zamanda ticari faaliyetlerinizi sürdürmek istiyorsanız, Sanal ofis hizmetlerinden faydalanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Sanal ofisler sayesinde lokasyondan bağımsız çalışabilir, müşterilerinize fatura kesmeye devam edebilirsiniz. Sanal ofisler hakkında daha fazla bilgi için şimdi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak hizmetlerimiz hakkında bilgi edinebilirsiniz:
İlgili Bağlantı: https://www.windowist.com/sanal-ofis/
Comments are closed.