Mola vermek, uzun yıllardır hem işverenler hem de çalışanlar tarafından oldukça kötü karşılanıyor. 10 dakikalık bir molanın dahi işleri aksatacağı ve hatta çalışanı olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyor. Mola vermek, gerçekten bu kadar kötü bir şey mi? İster işkolik olun, isterseniz de hiç stres yapmadan tüm sorumluluklarını yerine getirebilen bir çalışan; mola, hayatidir. Mola, zihninizin tekrar toparlanmasını sağlayarak odağınızı iyileştirir. Özellikle kreatif bir iş yapıyor ve hayal gücünüze sık sık başvuruyorsanız, mola vermemek zihninizi adeta öldürecektir! Aşağıdaki başlıkları inceleyerek mola vermenin önemini ve gün içinde neden mola vermelisiniz sorusunun yanıtını görüntüleyebilirsiniz.
Neden Mola Vermelisiniz?
Psikoloji ve tıp alanındaki pek çok uzman, geçmişten günümüze mola kavramının üzerine epey bir parmak bastı. Dijitalleşen iş hayatı ve pandeminin getirileri sonrasında, adeta eğlence ve iş kavramımız iç içe girdi. Sosyal medya kanallarında dahi vakit geçirirken işimiz alakalı içerikler görüyor ve beynimizin hiç durmaksızın çalışmasına izin veriyoruz. Yanlış anlamayın, beynimizin çalışıyor olması tabii ki de oldukça güzel bir şey. Ancak beynimizin hiç ara vermeksizin çalışması, burnout’u beraberinde getirir.
Yaratıcılığınızı, üretkenliğinizi ve en önemlisi motivasyonunuzu korumak istiyorsanız gün içerisinde kendinize mutlaka molalar tanımlamalısınız.
Nasıl Mola Vermelisiniz?
Mola verme eyleminin iş dünyasında pek de verimli kullanıldığını söylemek ne yazık ki memnun değil. Mola vermek, 10 dakika boyunca sosyal medya platformlarında dolaşmak değildir. Özellikle kendinizi, düşüncelerinizi ve beyninizi toparlamak istiyorsanız mola süresince dijital cihazlardan ve özellikle sosyal medyadan biraz uzak durmalısınız.
Molanız sırasında ne yapacağınız, hobileriniz ve keyif aldığınız hususlar doğrultusunda şekillenmeli. Resim çizmek, müzik dinlemek, dans etmek, kısa şekerlemeleri seviyorsanız biraz uzanmak, spor yapmak ve benzeri pek çok husus mola sırasında kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Vurguladığımız üzere mola vermek yalnızca 10 dakikalığına işinizi bırakmaktan ibaret olmamalıdır. Başarılı bir mola, sizlere şunları sağlayacaktır:
- Yorgunluğunuzu gidererek toparlanmanızı sağlayacaktır.
- Bilincinizi, fikir ve düşüncelerinizi toparlayarak kafanızdaki karışıklığı ortadan kaldıracaktır.
- Fikirlerinizin dinlenmesini sağlayacak ve zihniniz yeni kreatif fikirler üretmek konusunda daha verimli olacaktır.
Mola Verirken Ne Yapmamalısınız?
Daha önce de vurguladığımız üzere mola verme fikri iş dünyasında oldukça çarpık bir şekilde uygulanıyor. Verimli bir mola süreci elde etmek için aşağıdaki hususlardan kaçınmalısınız:
- Mola sırasında dijital cihazlardan olabildiğince uzak durmalısınız.
- Kahve eşliğinde sigara içmek bir mola aktivitesi değildir, zihninizi rahatlatmaz.
- Mola sırasında işinizle ilgili hiçbir materyal ile ilgilenmemelisiniz.
Tüm bu hususlara dikkat ettiğinizde kendiniz için kusursuz bir mola süreci yaratabilir ve verimliliğin tavan noktasına erişebilirsiniz. Ayrıca yeterli mola vermek, burnout’u engellemenin en önemli yöntemlerinden biridir. Burnout hakkında bilgi edinmek isterseniz, burnout nedir isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Comments are closed.