İş hayatı, verimlilik, üretkenlik, memnuniyet, çalışma ortamı, iş arkadaşları… İş hayatı oldukça çetrefilli ve karmaşık olabiliyor. Özellikle bir işe yeni başladıysanız, öğrenmeniz gereken pek çok yeni şey ve daha da korkuncu alışmanız gereken pek çok yeni kültür peydahlanıyor. Bu yazıyı okurken ister bir çalışan olun, ister bir işveren; çalışma ortamı, çalışanların verimliliğini doğrudan etkileyen hususlardan biridir ve her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışma ortamı denildiğinde akla gelen ilk olgu ofis olsa da bu denklemdeki tek hususun ofis olmadığını anlamanız hiç de uzun sürmeyecektir. Şimdi aşağıdaki başlıkları inceleyerek çalışma ortamı ve verimlilik arasındaki ilişkiyi olabilecek en iyi şekilde görüntüleyebilirsiniz!
Çalışma Ortamı ve Verimlilik İlişkisi: Beklentiler
Beklentiler, hayatımızın neredeyse her alanında memnuniyet seviyemizi doğrudan etkilerler. Beklentilerimizin duygularımız üzerindeki etkileri kimi zaman pozitif, kimi zaman ise oldukça negatiftir. İş arayan bir kişinin beklentileri, işe başladıktan sonraki memnuniyet seviyesinin aslında kısa bir özeti olarak görülebilir. Beklenti konusunu hem işveren hem de çalışanlar özelinde incelemek çok daha açıklayıcı olacaktır.
Çalışanlar, çoğu zaman kafalarında kurdukları ideal iş ve ideal iş ortamı ile bir arayışa girerler. Ancak hayatımızın her alanında olduğu gibi, iş hayatında da tüm beklentilerimizin karşılanması asla mümkün olmayacaktır. Bu sebepten bir çalışan olarak ciddi motivasyon kayıplarıyla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız değiştirmeniz gereken ilk şey, beklentilerinizdir. Bir iş teklifini değerlendirirken mutlaka beklentilerinizi de göz önünde bulundurmalısınız ancak beklentilerinizi de olabildiğince törpülemelisiniz. Çok uçuk beklentiler, kaçınılmaz motivasyon kayıplarıyla sonuçlanacaktır.
İşverenler, çoğu zaman çalışanların beklentilerini öncelik sırasında bir hayli geride tutarlar. Elbette her bir çalışanın beklentisini tek tek gerçekleştirmek mümkün değildir ancak yarattığınız kurum kültürü, çalışanların beklentileriyle doğrudan bağlantılıdır. Özellikle işe yeni birini alırken şirketinizin kültürü ve şu anda kadroda yer alan çalışanlarınızla uyumlu kişileri seçerseniz, büyük ihtimalle aykırı bir çalışana kıyasla çok daha mantıklı ve makul beklentilere sahip bir kişiyi kadroya katmış olursunuz.
Özetlemek gerekirse, çalışanlar beklentileri konusunda biraz daha gerçekçi olmalılar. Lütfen bunu söylediğimiz için bize kızmayın, bu ne yazık ki iş hayatının gerçeği. İşverenler ise kurum kültürlerinde mutlaka çalışanların beklentilerini karşılamaya yer vermeliler. Memnun edilmeyen bir çalışan, işleyen sistemdeki bir çarkın arızalanmasıyla eş değer bir problemdir.
Şirket ve Ekip Kültürü
Günümüzde pek çok kurum kendi kültürüyle övünür ve hatta bu kültürü iş ilanlarından sosyal medya paylaşımlarına kadar her alanda yansıtır. Ancak bazı vakalarda, şirketin bu kültürünün çalışanlara pek de yansımadığını görmek mümkündür. “Kurum” ve “Yönetim” her ne kadar bu kültüre sahip olsa da kurum içerisindeki ekipler bu kültüre henüz yeterince adapte olamamış olabilir.
Eğer gerçekten benzersiz ve çalışanlarınızı memnun ederken verimliliklerini artıracak bir kültüre sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bu kültürü herhangi bir dayatma olmaksızın kurumunuzdaki tüm ekiplere yansıtmalı ve bu kültürün onlar tarafından kucaklanmasını sağlamalısınız.
Bir ekipte görev alan herkes birbiriyle tamamen uyumlu olmayabilir. Birbirini daha önce tanımayan insanların kusursuz bir uyuma sahip olmasını beklemek elbette gerçekçi olmayacaktır. Birbirini hiç tanımayan, tamamen farklı beklentilere ve zevklere sahip olan bunca insanın hiç bozulmayan bir sistem gibi çalışmasını sağlayacak tek husus; şirket ve ekip kültürüdür. Bir kültür inşa ediyorsanız ya da halihazırda bir kültüre sahip olduğunuzu savunuyorsanız, tüm çalışanlarınıza bu kültürü olabildiğince başarılı bir şekilde gösterdiğinizden emin olmalısınız.
Çalışma Ortamı ve Ofis Olanakları
Çalışan verimliliği konusunda mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus çalışma ortamı ve ofis olanaklarıdır. Çalışma ortamı, kişilerin verimliliği üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Günümüzde pek çok ofis dizayn edilirken ana odak, şirketin kurumsallığını yansıtan lüks bir görünüm ortaya koymak yönündedir. Oysa ana odak, çalışanların verimliliği ve konforunda olmalıdır.
Çalışanların konforlu bir ortamda çalışması, verimliliklerini ve ortaya koydukları eforu doğrudan etkileyecektir. Çalışma ortamındaki mobilyalardan teknolojik altyapıya, aydınlatmadan ofis yerleşimine kadar pek çok husus verimlilik üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir.
Ayrıca ofislerde çalışanların dinlenebileceği, eğlenceli aktiviteler gerçekleştirerek sosyalleşebileceği alanlara yer vermek de bir hayli önemlidir.
Tüm bu kriterleri standart bir ofiste sağlamak bir hayli yorucu ve maliyetli olabilir. Ancak günümüzün yeni nesil ofis çözümleri sayesinde tüm bu bahsedilen kriterlere tek seferde sahip olmanız mümkün. Çalışanlarınıza, tamamen verimlilikleri ve konforları düşünülerek tasarlanmış bir ofis ortamı sunmak isterseniz Windowist’in hazır ofis çözümlerinden faydalanabilirsiniz.
Comments are closed.