CV Nasıl Hazırlanır? CV’de Neler Olmalı?

Bir iş başvurusu yaparken, kişinin kendisini tanıtmasını ve profesyonel geçmişini aktarması için önemli bir araç olan CV’yi işverenin dikkatini çekerek, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi öne çıkaracak şekilde tasarlanır. CV’nizde bulunan bilgileri doğru sunarak ve ilgili becerilerinizi vurgulayarak diğer adaylardan öne çıkmayı sağlayabilirsiniz.
Etkili Bir CV’de Olması Gerekenler
İstediğiniz iş görüşmesi şansını yakalamak için sizi işverenine tanıtan en önemli ilk araç CV’niz olmaktadır. CV’nizde kişisel özellikleriniz, iş deneyimleriniz, eğitim bilgileriniz gibi çeşitli alanlar özet halinde bulunur. İnsan kaynakları CV’nizi incelediği süreç içerisinde, detaylı ve uzun süre incelenmesi için ilk izlenim çok önemli bir adım olmaktadır. Bunu, CV’nizi ilgi çekecek bir düzeyde hazırlayarak sağlayabilirsiniz.

CV’de Neler Olmalı?
Etkili bir CV hazırlamanın ön koşulu kariyer hedefinizin gerçekçi bir şekilde belirlenmesidir. Belirlediğiniz kariyer hedefi ile başvurulacak pozisyona uygun kişisel ve mesleki özelliklerinizi tanıtıp başvuru amacını belirtirken yardımcı olacak önemli bir unsurdur. CV hazırlarken içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. CV’lerde bulunması gereken bazı bölümler vardır. Sahip olunan bazı bilgi ve becerilerinizi aktarmak oldukça önemlidir.
Kişisel bilgiler: iletişim bilgileriniz, adınız soyadınız, açık adres, telefon numarası, e-mail adresinizi özgeçmişinizin üst kısmında belirtmek önemlidir. Kişisel bilgileriniz, telefon numaranız ve e-posta adresiniz güncel olmalıdır. Seçtiğiniz fotoğrafınız, başvurduğunuz pozisyona uygun olan bir ciddiyette olmalı ve fotoğraf boydan olmamalıdır.
Doğum tarihi gibi ayrıntılarınız da bu başlığın altında bulunmalıdır. Erkeklerin askerlik hizmeti ile ilgili bilgiye yer vermeleri de uygun olur. Askerlik hizmeti, başvuru yapılacak ülke veya kurumun politikaları ile bağlantılıdır. Yurt içinde askerlik hizmetinin tamamlanmış olduğunu belirtmek erkek adaylara avantaj sağlayabilmektedir.
Yurtdışına yapılan başvurularda uyruğa yer verilmesi önemli bir ayrıntı olmaktadır.
Başvurulan pozisyon için gerekli ise sürücü belgesine de yer verilmelidir.
Özgeçmişinizin özetini kısa bir paragraf veya madde formatında özgeçmişinizin özeti şeklinde başlayabilirsiniz. Bu kısımda okuyan kişinin sizi hızlıca tanımasını sağlayacak önemli becerilerinizi ve deneyimlerinizi aktarmanız gerekmektedir.
Eğitim bilgileriniz için mezun olduğunuz okulları ve bölümlerinizi ters kronolojik sıra ile belirtebilirsiniz. Başka bir anlatımla, en son bitirilen okul en üstte yer almalıdır. Okul bilgilerine yer verilirken, okula giriş ve mezuniyet yılı yazılması gerekir. Okul yaşantısı sürecinde elde edilen dereceler, başarılar ve genel not ortalaması da çok düşük değilse yer verilmesi gereken bilgiler arasında olmaktadır. Üniversite, lisans, yüksek lisans, doktora, sertifikalar ve mesleki anlamda alınan eğitimleri bu kısımda ele alabilirsiniz.
İş ve staj deneyimleri yine ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır. Daha önce çalışılan yerdeki ilgili pozisyonun belirtilmesi ve pozisyon doğrultusunda alınan sorumluluklar ve yapılan işler sıralanmalıdır. Böylece, hem nerede çalıştığınızı hem de orada aldığınız görev ve sorumlulukları aktarabilirsiniz.
Yetenek ve beceriler kısmında ise bilinen yabancı diller, bilgisayar programları gibi sahip olduğunuz teknik, dil, yazılım veya sahip olduğunuz diğer özel yeteneklerinizi bu bölümde listeleyebilirsiniz. Başvurulacak ilgili pozisyon için gerekli beceriler de bu bölümde yazılmalıdır.
İlgi alanları ve hobiler bölümünde ise, iş dışında ilgilendiğiniz alanlar hakkında, hobileriniz ve gönüllü çalışmalar gibi kişisel ilgi alanlarınız hakkında yazabilirsiniz. Böylece, takım çalışması, liderlik veya organizasyon becerilerinizi gösterme fırsatı elde edebilirsiniz.
Referanslar kısmı için CV’nizin altına, referans olarak kullanabileceğiniz kişilerin ismini, iletişim bilgilerini ve ilişkinizin niteliğini yazabilirsiniz. Referans kısmına ekleyeceğiniz kişilerin iznini almayı ve sizin hakkınızda olumlu bir referans vereceğinden emin olmanız önemli olan bir noktadır. Referanslar başvurulan pozisyonla ilgili bağlantısı olan kişilerden seçilmeli, ulaşılabilir olmalıdır. Çok fazla referans gösterecekseniz, başlıklara ayırmak da bir seçenek olabilir. Bu başlıklar mesleki, akademik ve kişisel referanslar olarak ayrılabilir. Her referans için isim soyisim, unvanı, çalıştığı yerdeki pozisyonu ve iletişim bilgilerine yer vermeniz gerekir.
CV’yi Etkili Hale Getirmek İçin İpuçları
Özgeçmişinizi hazırlarken uzun, tekrar eden ve abartılı söylemlerden uzak durulmalıdır. Kısa ve anlaşılır olmalıdır. Cv’nizi üçüncü tekil kişi ağzı ile yazmanız gerekir. Times New Roman, Arial gibi yazı tipleri, 11 veya 12 punto tercih edebileceğiniz yazı ve boyut seçeneklerinden olmaktadır. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir. Elde ettiğiniz başarılar ve işveren için bunların sonuçları ve kazandıracakları belirtilmelidir. Özgeçmişiniz için sunulacak başvurduğunuz pozisyona ilişkin ön yazı hazırlanması gereklidir. Bölümlerin içeriğinde ters kronolojik bir sıra takip edilmelidir. Özgeçmişinizde bir fotoğrafınız bulunmalı ve eklenen fotoğraf vesikalık olmalı, abartılı, çok fazla rötuşlu olmamalıdır. Hazırladığınız özgeçmişinizi ‘’Ad ve soyad’’ şeklinde kaydederek iletmeniz gerekir. Kişisel bilgiler bölümünde yazacağınız e-posta adresinizin de gayri resmi bir şekilde düzenlenmemesi gerekir. ad ve soyadınızı içeren bir e-mail adresi kullanmanız daha uygun olmaktadır. Bu bilgilerin yanı sıra, CV’nizin güncel olması ve güncel bir şekilde iş başvurularında kullanılması da önemli olan bir başka adımdır. Yazdığınız özgeçmişinizin maximum 2 sayfa düzeyinde olması ve aşmaması, az ve öz olması gerekmektedir.
CV’nizde hazırladığınız her başlık altında bilgilerinizin düzenli ve anlaşılır olmasına özen gösterilmesi gerekir.